Google-haku ”putkiremontti” antaa tulokseksi noin 293 000 vastausta: 0,35 sekunnissa käytettävissä tolkuttomasti tietoa. Hakuja läpikäydessä ehtisi tehdä useamman putkiremontin.

Jotta osaamme löytää oleellisen tiedon, vaativat hakutulokset perkaamista monelta suunnalta. Onko tieto luotettavaa, kuka sen on kirjoittanut, miksi ja milloin?

Putkiremontti on rakentamisen kymmenottelu

Putkiremontti ei ole helppo laji, vaan se on rakentamisen kymmenottelu. Pitää tietää vanhasta ja osata uutta, sekä saada ne vielä toimimaan yhdessä. Projektissa on monta vaihetta ja mukana useita asiantuntijoita sekä monta osapuolta samaan aikaan. On tilaaja, suunnittelijat, valvovat, urakoitsijat jne.

Putkiremontissa liikkeelle lähtökin on oma lukunsa. Käytössä ei välttämättä ole ajantasaisia piirustuksia, joten ei tiedetä mitä talo on aikanaan ”syönyt”. Tällöin täytyy tehdä joukko erilaisia arvioita ja tutkimuksia, että päästään edes suunnittelemaan.

Vanhan korjaaminen on aina jo itsessään haastavaa, kun joudutaan ottamaan huomioon olemassa olevat rakenteet, materiaalit ja ratkaisut. Uusi pitää saadaan toimimaan vanhan kanssa. Putkiremontin yhteydessä tehdään paljon muutakin kuin vaihdetaan putket. Joudutaan purkamaan, tekemään laskelmia ja uusia rakenteita. Kaikille näille löytyy omat säädöksensä ja ohjeensa. Monia asia poikkeaa uudisrakentamisesta, kuten asbestikartoitusten teettäminen yms.

Kaikki tämä tekeminen vaatii suunnitelmia, sopimuksia, tehtävän määrittelyjä ja paljon erilaista ammattitaitoa ja pätevyyttä. Kaiken tekemisen keskellä on talon asukas, joka aika usein vielä asuu remontin keskellä korjattavassa talossa. Joudutaan poikkeusjärjestelyihin, jotta korjaaminen voidaan tehdä turvallisesti; kulkureitit rakennukseen saattavat mennä uusiksi ja pölyn leviäminen pitää estää.

Uusia työkaluja lopputuloksen laadun määrittämiseen

Kaikelle edellä mainitulle tekemiselle pitää määritellä myös laatu. Silloin homma alkaa olla paketissa ja viemäri vetää. Ainakin teoriassa.

Lopputuloksen teknisen laadun määrittämiseen löytyy onneksi työkaluja. Rakennustiedon TalotekniikkaRYL ja KorjausRYL ovat kattavia tietopaketteja eri-ikäisten talojen putkiremonttiin. Lisäksi Rakennustiedon Tietoväylään on koottu valmiiksi putkiremonttiin liittyvää oikeaa tietoa.

Kun pelkkä ”putkiremontti”-haku antoi 293 000 hakutulosta, niin kuinka paljon tuloksia saadaan, kun lähdetään hakemaan aiheeseen liittyvää tarkempaa tietoa. Kauanko siihen menisi, että koko tietopaketti koossa?