Kuten kuvasta huomaa, että kaupungissakin luonto voi olla lähellä ja samalla laiskalta säästyy metsään menemisen vaiva.

Oma juhannuskoivu saattaa kuulostaa jollekin luksukselta, tuolta räystäältähän sen näkee kaikki. Monille meistä tuo koivu on merkki jostakin ihan muusta. Ehkä jotain jäänyt tekemättä ajallaan.

Kiinteistönpitoa on olemassa siis kahden sorttista; toisessa räystäistä pidetään huolta ja toisessa ne kasvavat koivua. Joko on olemassa jokin suunnitelma, jolla ohjataan toimintaa tai sitten suunnitelmaa ei ole – asiat jäävät tekemättä ajallaan ja ongelmien annetaan vain pudota käsiin.

Suunnitelmaa pitäisi ohjata visio siitä, kuinka kiinteistöstä huolehditaan ja mihin suuntaan sitä kehitetään. Tarvitaan oikeat ja ajan tasalla olevat lähtötiedot kiinteistöstä. Ne auttavat toimimaan pitkäjänteisesti. Tiedot kiinteistön rakenteista ja järjestelmistä, materiaaleista, olosuhteista ja kulutuksesta ovat kaiken perusta. Näistä johdetaan huoltovälit ja kunnossapitojaksot, joita seuraamalla varmistetaan, että kaikki toimii niin kuin pitääkin ja ikävät yllätykset jäävät mahdollisimman harvinaisiksi. Näin saadaan hyvät eväät tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan. Tiedetään milloin mikäkin nurkkaa vaatii rassausta. Voidaan varautua tulevaan.

Yleisestikin suunnitelmallisella tekemisellä vältytään ikäviltä ja usein kalliilta yllätyksiltä. Ilman suunnitelmaa taas sammutellaan tulipaloja sitä mukaan, kun niitä ilmaantuu. Tulipaloista voi päästä eroon.

Hyvät ja käyttökelpoiset tiedot tekevät kaikesta sujuvampaa. Kiinteistö elää ja siellä tapahtuu, niinpä tietoja joudutaan päivittämään. Sähköiset ohjelmat ja palvelut ovat tänä päivänä tehneet tietojen hallinnan helpoksi verrattuna entiseen. Mapeista ja paperinivaskoista on siirrytty bitteihin, lätkäkassi pannuhuoneen nurkassa on mennyttä maailmaa. Nyt mennään pilvessä läppäreillä, padeilla ja jopa kännyköillä.

Kiinteistönpitokirjalla katetaan koko elinkaari

Kiinteistönpitokirja kaikki

Nyt kun mappimaailma alkaa olla muinaishistoriaa, tuli tarve päivittää kiinteistön ylläpitoon liittyvän tiedon hallintaan liittyvää ohjeistusta. Rakennustiedon kiinteistönpitokirja sisältää ohjeet kiinteistön koko elinkaaren käyttöön ja huoltoon.

Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjetta on yleisesti kutsuttu huoltokirjaksi. Mutta usein käytännössä huoltokirjaksi on kutsuttu myös pelkästään rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeen huoltokalenteria. Kiinteistönpitokirja-nimityksellä halutaan korostaa, että ohjeilla katetaan kiinteistön koko elinkaari.

Ohjeet antavat hyvän toimintamallin järjestellä ja hallita kiinteistön ylläpitoon liittyvää tietoa. Ohjeistusta ei ole sidottu mihinkään järjestelmään tai ohjelmaan, vaan niissä lähdetään liikkeelle tarvittavien tietojen kautta. Vanhoja rakennuksia, joilla huoltokirjaa yms. ei ole ollut, palvelemaan ohjeissa esitetään mm. uusi lähestymistapa kerätä kiinteistönpidossa tarvittava tietoa.

Pelkät ohjeet eivät estä jatkossakaan koivua kasvamasta tuolla räystäällä. Edelleen tarvitaan suunnitelmallisuutta ja toimintaa, tekoja ja niiden suunnittelua.

Minun puolestani jokainen halutessaan saa kasvattaa räystäillään just sitä mitä haluaa. Mutta toivottavasti siihenkin hommaan on olemassa jokin suunnitelma.


Ilkka Friman
projektipäällikkö
Rakennustieto Oy

Tutustu Kiinteistönpitokirja-ohjeisiin RT Tietoväylän KH-, LVI- ja RT-kortistoissa. Yksittäisiä kortteja voi ostaa www.rakennustietokauppa.fi-verkkokaupastamme.

Kiinteistönpitokirja kiinteistön elinkaaren hallinnassa
Kiinteistönpitokirjan laadinnan tehtävät
Kiinteistönpitokirja. Uudisrakennukset ja rakennukset, joita RakMK A4:n määräykset velvoittavat (KP1)
Kiinteistönpitokirja. Ennen RakMK A4:n voimaantuloa rakennettu kiinteistö (KP2)