Ensimmäiset neljän tähden asuntokohteet Rakennustiedon ympäristöluokituksessa

Helsingin kaupungin Asuntotuotanto (ATT) hakee Rakennustiedon ympäristöluokitusta kymmenelle rakennuttamalleen kohteelle Pasilan Postipuistossa. Kohteilla on suunnitteluvaiheen neljän tähden luokitus. Postipuiston kohteet olivat Asuntotuotannon pilotteja ympäristöluokituksille ja kestävän rakentamisen laajemman ohjaamisen käytännöille hankkeissa. Pilotointi käynnistyi Hekan kanssa yhteistyössä toteutetun kestävän rakentamisen toimenpideohjelman suositusten pohjalta vuonna 2017.    

A-energialuokka sekä kosteudenhallinnan tarkka suunnittelu ja valvonta

Ensimmäiset Asuntotuotannon rakennuttamien kohteiden valmiiden rakennusten neljän tähden ympäristösertifioinnit saivat Heka Kustinpolku 7 ja As Oy Helsingin Kuriiri kohteet.

"Rakennustiedon ympäristöluokituksen neljän tähden taso saavutettiin kohteissa mm. A-energialuokalla sekä kosteudenhallinnan erityisen tarkalla suunnittelulla ja valvonnalla, josta kohteet saivat myös Rala Kuivaketju10-statuksen. Innovaatiopisteet hankkeet saivat rakennusautomaation älykkäästä hyödyntämisestä talotekniikan ohjauksessa ja ontelolaattojen kuivaksi puhaltamisesta", kertoo Jonna Seppänen, Helsingin kaupungin johtava ympäristöasiantuntija.

As Oy Helsingin Kuriiri Hitas-kohteessa on 82 asuntoa. Kohde on 5-kerroksinen kerrostalo, jossa on neljässä porrashuoneessa 82 asuntoa. Kohteen pääsuunnittelija on Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy. Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Heka) Heka Kustinpolku 7 rakennuksessa on 111 asuntoa ja neljä liiketilaa. Kohteessa on viidestä seitsemään kerrosta ja asunnot sijaitsevat neljässä rapussa. Kohteen pääsuunnittelija on Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy. Pääurakoitsijana molemmissa kohteissa oli NCC.  

Postipuiston kohteista valmiin rakennuksen sertifioinnin auditoinnissa ovat parhaillaan Haso Postimies ja Haso Postiljooni kohteet. Asuntotuotannon Postipuiston muut valmistuneet kohteet Haso Veturi, As Oy Kollikallio ja Heka Lavakatu 10 er ovat pian siirtymässä auditointiin. "Kohteiden sertifioinnin todennusmateriaalien koonnissa auditointia varten on ollut haasteita, jotka ovat venyttäneet sertifiointien saamisen aikatauluja. Postipuiston loppujen kohteiden osalta sertifiointiprosessiin kiinnitetään erityistä huomiota, jotta vastaavat haasteet pyritään ennalta ratkaisemaan", sanoo Seppänen.

Rakennustiedon ympäristöluokituksesta raamit rakennushankkeiden kestävyyden kehittämiseen

Asuntotuotannon ympäristöluokiteltujen kohteiden prosessissa kehitettiin toimintamalleja, joita on otettu käyttöön kaikissa Asuntotuotannon hankkeissa, esimerkiksi valvontaan liittyviä asiakirjoja. Kohteet ovat myös ensimmäisiä Asuntotuotannon A-energialuokan kohteita, joiden kokemusten perusteella A-energialuokkaa alettiin vaatia kaikissa kohteissa.

"Rakennustiedon ympäristöluokitus antaa hyvät raamit kehittää rakennushankkeiden kestävyyttä ja nostaa olennaiset asiat esiin. Luokituksen perustuminen yleisesti Suomessa käytettäviin standardeihin ja käytäntöihin on etu verrattuna kansainvälisiin järjestelmiin", toteaa Seppänen.

Asuntotuotannon rakennuttamissa hankkeissa käytetään Rakennustiedon ympäristöluokitusta jatkossa ainakin SR-urakoissa. Urakoiden vaatimukseksi asetetaan kolmen tähden luokitustaso. Kolmen tähden taso on jo hyvää merkittävästi määräysten tason ylittävää rakentamista. Muissa hankkeissa, joiden suunnittelun ohjaus kuuluu Asuntotuotannolle, käytetään Helsingin kaupungin omaa Elinkaariohjausmallityökalua, jolla ohjataan hyvin samantasoista ympäristötehokkuutta kuin Rakennustiedon luokituksella. SR-urakoissa luokitus erityisesti helpottaa ympäristövaatimusten asettamista ja antaa kolmannen osapuolen varmistuksen niiden toteutumiseen. 

Rakennustiedon ympäristöluokitus on Suomen oloihin soveltuva tehokas ja edullinen työkalu, joka ohjaa kestävän kehityksen mukaista rakentamista ja kiinteistön ylläpitoa. Ympäristön huomioiva rakennus säästää vettä ja energiaa ja tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä – ja säästää rahaa elinkaarensa aikana. Ympäristöluokituksen avulla parannat myös työntekijöiden hyvinvointia ja työympäristön viihtyisyyttä.

Lue lisää Rakennustiedon ympäristöluokituksesta >

< Takaisin blogiin