M1-päästöluokitus kertoo tuotteen vähäpäästöisyydestä myös kansainvälisillä markkinoilla

Tuotepäällikkö Katri Leino esitteli maaliskuussa Münchenissä pidetyssä Eurofins Product Testing A/S:n seminaarissa M1-päästöluokitusta. Vaikka Euroopassa on tarjolla useita eri päästöluokituksia, nähdään M1-luokitus varteenotettavana vaihtoehtona osoittamaan tuotteen vähäpäästöisyys.

Vaikka rakennusmateriaalien ja kalusteiden M1-päästöluokitus kehitettiinkin 1990-luvulla parantamaan suomalaisten sisäilman laatua, on se vuosien saatossa saavuttanut arvostusta myös kansainvälisesti. Kansainvälinen arvostus on ollut selvää, sillä luokituksia on haettu yhä enemmän myös tuotteille, joita ei Suomen markkinoilla myydä.

Kansainvälinen kiinnostus oli vahvaa myös Münchenissä, jonne Eurofins Product Testing A/S kutsui minut esittelemään M1-päästöluokitusta ja sen viimeisimpiä kehitysaskeleita. Maaliskuussa pidetyssä kaksipäiväisessä seminaarissa keskusteltiin sisäilmapäästöjen testaustavoista sekä erilaisista eurooppalaisista vaatimuksista ja luokituksista.  

M1-päästöluokitus vastaa toimintaympäristön muutoksiin

Vaikka M1-päästöluokitus onkin jo lähes 30-vuotias innovaatio, se on edelleen kehittyvä ja asemaansa vahvistava instituutio. Luokituksen perusajatus – sisäilman laadun parantaminen edistämällä vähäpäästöisten rakennusmateriaalien kehitystä ja käyttöä – on pysynyt muuttumattomana, vaikka moni muu asia onkin ajan saatossa päivittynyt.

M1-päästöluokitus kokonaisuutena on pyörä, joka ei vaadi uudelleenkeksimistä, mutta päivittyvän toimintaympäristön myötä pyörään lisätään puolia. Viimeisin iso muutos on ollut EU-taksonomia, jonka takia M1-päästöluokitukseen luotiin uusi lisäpalvelu, raja-arvotarkastelu. Raja-arvotarkastelu lisää entisestään M1-päästöluokituksen hyödynnettävyyttä Euroopassa, koska sillä voi todentaa EU-taksonomian mukaisuuden yhtä lailla missä tahansa EU-maassa.

Suomalaista sisäilmaosaamista arvostetaan

On ollut hienoa seurata M1-päästöluokituksen arvostuksen nousua myös Suomen rajojen ulkopuolella. Koska M1-päästöluokitus on luotu suomalaisten toimesta pitäen mielessä ne tekijät, jotka meidän mielestämme ovat puhtaan ja miellyttävän sisäilman kulmakiviä, kertoo M1-päästöluokituksen kansainvälisen arvostuksen nousu myös arvostuksesta suomalaista sisäilma-ajattelua ja -osaamista kohtaan. Ja miksipä ei, hyvä sisäilma kuuluu kaikille.  

Lisätietoja M1-päästöluokituksesta

Rakennusmateriaalien ja kalusteiden M1-päästöluokitus

M1-päästöluokitellut tuotteet

Raja-arvotarkastelu (mm. EU-taksonomiaa varten)

Luokitusprosessi

Katri Leino

tuotepäällikkö, M1-päästöluokitus

m1@rakennustieto.fi

< Takaisin blogiin